
Si parleu d’això o de qualsevol cosa relacionada amb les lluites pel poder i voleu impressionar al personal, aquí teniu la nostra proposta:
“És més fàcil manar essent delfí francès que dirigent d’ERC”.
La part dels dirigents d’Esquerra Republicana ja la sabem però, i els delfins?
Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, un “delfí”, és una “persona considerada hereva del poder, de la riquesa, de la situació o del prestigi d’una altra persona”.
Per exemple, quan Jordi Pujol va anunciar que no es presentaria a la reelecció de la presidència de la Generalitat, i va designar Artur Mas com a candidat de Convergència i Unió, es deia que Mas era el delfí de Pujol.
Però, perquè dels hereus del poder se’n diuen delfins??
La resposta es troba a la França de 1349. Com a la resta de l’Europa medieval, hi havia monarquia, i els nobles eren molt importants. El rei Felip VI va decidir comprar pel seu fill les terres al senyor de Dauphin, que els hi va vendre a canvi d’una sola condició: que l’hereu dués el títol Dauphin, és a dir, Delfí, o sigui, senyor del Delfinat.
Així va ser com el futur Joan II, va ser el primer Delfí de França.
Des d’aquell moment, els hereus de la corona francesa van ser anomenats delfins, però no qualsevol successor podia ostentar el títol: a més de ser l’hereu al tron, també s’havia de ser fill del rei regnant. Per tant, si el futur rei era un germà o un nebot del monarca, no es podia anomenar Delfí.
Per cert, l’últim delfí de França va ser el duc d’Angulema, fill de Carles X, que va renunciar al títol el 1830.