
En aquests llocs sempre hi ha algú que té més sort que als altres. I si no és el vostre cas, almenys hi podeu lligar dient alguna frase semblant a:
“Ni que fos l’Strauss, aquest!”
La cosa no va de valsos, sinó d’estraperlo.
Durant la primera postguerra molts productes estaven racionats perquè no n’hi havia per tothom. Aquest control, que va durar fins el 1952, va permetre la picaresca i el tràfic il·legal d’elements bàsics; i va permetre que persones hàbils reunissin grans fortunes en poc temps. Eren els anomenats “estraperlistes”, és a dir, els que practicaven l’estraperlo.
La paraula Estraperlo es va començar a utilitzar el 1934, quan Daniel Strauss i Perl va intentar legalitzar una ruleta trucada, anomenada, precisament, Estraperlo. Tal com es veu de seguida, el nom comercial estava naixia de la contracció dels 2 cognoms.
A Catalunya, la Generalitat no va deixar col·locar la ruleta Estraperlo, però en canvi va funcionar a Sant Sebastià i a Formentor. Tot i això, al cap de pocs dies, els artefactes van ser retirats per la policia.
Strauss va reclamar indemnitzacions econòmiques, però, al no ser escoltat, va fer públic el tràfic d’influències que havia possibilitat la instal·lació de les seves ruletes.
L’escàndol va ser grandiós i van haver de dimitir l’alcalde de Madrid Salazar Alonso, el governador general de Catalunya, i Aurelio Lerroux, delegat del govern a la Companyia Telefónica i, sobretot, nebot del president del govern: Alejandro Lerroux, líder del partit radical.
Així va quedar en evidència la relació entre l’estafa de Daniel Strauss i el partit de Lerroux, que va haver de dimitir el desembre de 1935, posant punt i final al que es coneix com el Bienni Negre de la República.
L’impacte del cas Estraperlo va ser tan gran que la paraula va passar a formar part del vocabulari quotidià. I més durant la postguerra, quan l’estraperlisme estava l’ordre del dia.
3 comentaris:
Hola. Només volia comentar que segons la Wikipedia i altres pàgines web, estraperlo no era acrònim dels cognoms d'una sola persona, sino de tres: Strauss, Perel i Lowann, de procedència holandesa o suissa (varia segons les fonts). M'ha fet dubtar en sentir que només era un l'inventor, ja que recordo haver llegit fa anys a l'enciclopèdia ESPASA del 69 dels meus pares i em sonava que com a a mínim eren dos els implicats :)
http://es.wikipedia.org/wiki/Estraperlo
Salutacions! Nacho
Hola Nacho! (I la resta d'oients!)
Moltes gràcies pel teu comentari.
D'entre altres llocs, jo vaig treure la informació del
"Diccionari d'Història de Catalunya", eds. 62 (Barcelona, 1992). Un llibre de solvència contrastada.
A la pàgina 418 hi ha l'entrada "Estraperlo" de la que copio el fragment inicial:
"Estraperlo, nom amb què es coneix un afer de corrupció produït sota el govern del Partit Radical en l'etapa republicana, que va donar nom posteriorment a tot tipus d'activitats econòmiques il·lícites. El 1934, Daniel Strauss i Perl (origen de la denominació) va intentar aconseguir l'autorització d'una ruleta trucada per introduir-la en els casinos (...)".
Ja ho veus aquí només és un...tot i això, miraré de consultar els diaris de l'època en algun arxiu a veure si en podem treure l'aigua clara. La veritat m'estranya que la Espasa i la wikipedia ofereixin una altra versió tan diferent.
Quan tinguis més notícies ja ho faré saber a través del blog!
De moment una abraçada i a veure si els consells us són útils per lligar!
Xavier Carmaniu.
A veure si al final acabareu lligant vosaltres dos ;)
Ei, doncs mira que jo sempre m'havia quedat amb el dubte d'on venia aquesta paraula... perquè no li trobava cap mena de sentit, no veia d'on venia si del grec o del llatí :p
Publica un comentari a l'entrada