dilluns, 23 de juny del 2008

NEGOCIAR CALÇANT ESCLOPS



Des de fa un parell de setmanes, les notícies ens parlen de temes laborals: permetre treballar més hores cada setmana, negociacions entre sindicats, patronal i govern...

Potser us tocarà negociar les vostres condicions laborals. Aprofiteu-ho per lligar amb la frase:

“Hauríem de tornar a portar esclops!”.



Durant el s.XIX, les condicions laborals dels obrers eren lamentables: jornades de 12 hores, cap dia de descans, perdre la feina en cas malaltia, explotació infantil...

Tot plegat va fer que es comencessin a organitzar associacions per reclamar millores. Dialogar amb els empresaris era difícil perquè tenien molta mà d’obra i els governs solien estar del seu costat. Simplement els treballadors que protestaven eren acomiadats per la via ràpida.

Davant aquesta situació, el periodista anarquista francès Emile Pouget (1860-1931), va proposar fer malbé la maquinària perquè els obrers aconseguissin treballar només les 8 hores reclamades. Els que ho feien, utilitzaven el que tenien més a mà: els esclops que calçaven.

En francès esclop es diu sabot, i així va ser com ben aviat, de provocar danys premeditats a la maquinària se n’hi va dir sabotatge.